Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

«Καλπάζουν» οι επιθέσεις στο Ίντερνετ.

«Καλπάζουν» οι επιθέσεις στο Ίντερνετ. Τετραπλασιάστηκαν από την αρχή του 2011


«Σήμα κινδύνου» για την ραγδαία αύξηση των επιθέσεων που εξαπολύουν οι κυβερνοεγκληματίες, εκπέμπουν οι ειδικοί στην ασφάλεια του Διαδικτύου. Όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Symantec, ο αριθμός των στοχευμένων επιθέσεων που σημειώνονται καθημερινά στο Ίντερνετ έχει τετραπλασιαστεί από την αρχή του έτους. 
Τον Νοέμβριο παρεμποδίζονταν κατά μέσον όρο 94 στοχευμένες επιθέσεις την ημέρα σε όλο τον κόσμο.
Το πιο συχνό «θύμα» των επιθέσεων είναι ο δημόσιος τομέας, με περίπου 20,5 στοχευμένες επιθέσεις εναντίον κρατικών υπηρεσιών να παρεμποδίζονται σε καθημερινή βάση.
Ο χημικός και φαρμακευτικός τομέας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα στόχος, με 18,6 επιθέσεις να μπλοκάρονται την ημέρα. Τρίτος έρχεται ο κλάδος της βιομηχανίας, όπου παρεμποδίζονται 13,6 επιθέσεις την ημέρα.
Γενικότερα, οι μεγάλες επιχειρήσεις (που απασχολούν περισσότερους από 2.500 υπαλλήλους) απειλούνται περισσότερο από τους κυβερνοεγκληματίες, καθώς καθημερινά παρεμποδίζονται 36,7 επιθέσεις που εξαπολύονται εναντίον τους. Στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με λιγότερους από 250 υπαλλήλους) παρεμποδίζονται καθημερινά 11,6 επιθέσεις.
«Ο στόχος των επιθέσεων είναι να αποκτήσουν οι εισβολείς διαρκή πρόσβαση στο δίκτυο του στοχευόμενου οργανισμού και, σε πολλές περιπτώσεις, να έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικά δεδομένα. Έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε έναν οργανισμό και μακροπρόθεσμα να αποτελέσουν μία σημαντική απειλή για την οικονομική ευημερία πολλών χωρών», δήλωσε ο Χρήστος Βεντούρης, διευθυντής Τεχνολογίας της Symantec Ελλάς.
Μειώθηκε το spam, αυξήθηκαν τα κακόβουλα email
Ταυτόχρονα, τα επίπεδα του spam έφτασαν παγκοσμίως στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι επιτήδειοι έχουν στραφεί σε άλλες μεθόδους εξαπάτησης των χρηστών του Ίντερνετ (κυρίως στις επιθέσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων).
Ο όγκος της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (μέσω της οποίας ενδέχεται να διακινείται κακόβουλο λογισμικό) ισοδυναμούσε με το 68% των email πριν τρία χρόνια. Τον Νοέμβριο, το ποσοστό του spam στην κίνηση των email σημείωσε πτώση 3,7%.
Ωστόσο, σημειώθηκε αύξηση - κατά 0,04% - στις επιθέσεις phishing (ηλεκτρονικά μηνύματα που αποσκοπούν στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων). Ειδικότερα, ένα στα 302 email (ποσοστό 0,33%) περιείχε κάποια μορφή επίθεσης phishing.
Επιπλέον, το email-borne malware (επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό που εξαπολύονται με ηλεκτρονικής αλληλογραφίας) αυξήθηκε κατά 20,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το 40,2% αυτού του είδους των email περιείχε συνδέσμους (links) κακόβουλων ιστοσελίδων.
Αύξηση 47,8% σημειώθηκε, τέλος, και στο web-based malware (ιστοσελίδες που φιλοξενούν κακόβουλα προγράμματα). Κατά μέσον όρο εντοπίζονταν 4.915 ιστοσελίδες την ημέρα, οι οποίες περιείχαν κακόβουλα και ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως spyware και adware.
Απατζίδης Γιώργος

Δικηγόροι για ηλεκτρονικό έγκλημα?

Ηλεκτρονικό Έγκλημα


δικηγορικο γραφειο

Το να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς είτε την έρευνα, είτε τη δίωξη για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, είναι συχνά μια οδυνηρή και τραυματική εμπειρία.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου έχει οδηγήσει σε αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Το ηλεκτρονικό έγκλημα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αξιόποινων πράξεων, μεταξύ των οποίων η διάδοση ιών, η χρήση πλαστού λογισμικού, η παράνομη πρόσβαση και υποκλοπή πληροφοριών αλλά και η (συκοφαντική) δυσφήμιση μέσω διαδικτυακών ιστοτόπων, η ηλεκτρονική απάτη και η πορνογραφία.
Η ραγδαία αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος καθώς και ο διεθνής χαρακτήρας των εν λόγω δραστηριοτήτων, συχνά σημαίνει την εμπλοκή αστυνομικών υπηρεσιών του εξωτερικού αλλά και ανάκυψη ζητημάτων διεθνούς δικαιοδοσίας.
Το γραφείο μας διαθέτει την εμπειρία αντιμετώπισης ερευνών και διώξεων πολλαπλής δικαιοδοσίας, ενώ οι ειδικευμένοι συνεργάτες μπορούν να χειριστούν τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και διαθέτουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη γνώση για την ανάλυσή τους.

Σημαντικός αριθμός υποθέσεων ηλεκτρονικού εγκλήματος που χειριζόμαστε αφορούν υποθέσεις του άρθρου 348Α ΠΚ, δηλαδή, υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο καθώς και η αντιμετώπιση κατηγοριών που αφορούν σχετικά πλημμελήματα ή κακουργήματα.


Στο πλαίσιο αυτό ενεργούμε όλες τις σχετικές πράξεις υπεράσπισης κατηγοριών πορνογραφίας ανηλίκων (παιδική πορνογραφία) ως απόλυτα εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο στο ηλεκτρονικό έγκλημα και το διαδίκτυο έχοντας μέχρι σήμερα να επιδείξουμε την μέγιστη δυνατή επιτυχία στον χειρισμό σχετικών υποθέσεων.

Δικηγόροι για ηλεκτρονικό έγκλημα?

Απατζίδης Γιώργος

Συμβουλές Προστασίας για τους νέους


Για νέους

  • Μη δίνετε σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σας φίλο, τον κωδικό πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σας.
  • Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σας κάνουν να αισθάνεστε «άβολα». Σε περίπτωση που λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσετε να το πείτε στους γονείς σας ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεστε.
  • Αν αισθανθείτε άβολα την ώρα που συνομιλείτε μέσω chatroom, διακόψτε αμέσως τη συνομιλία.
  • Αποφύγετε να στέλνετε τη φωτογραφία σας και τα προσωπικά στοιχεία σας μέσω Διαδικτύου σε άγνωστο.
  • Σκεφτείτε πολύ καλά πριν αποφασίσετε να συναντηθείτε με κάποιο άτομο που γνωρίσατε στο Διαδίκτυο. Ζητείστε την άποψη των γονιών σας σχετικά με αυτό το θέμα.
  • Σε περίπτωση που αποφασίσετε να συναντηθείτε με το «διαδικτυακό σας φίλο», ενημερώστε τους γονείς σας ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε και φροντίστε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.
  • Αναπτύξτε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζετε στο Διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεστε αμέσως ότι δείτε.
  • Μιλήστε στους γονείς σας για τα όσα βλέπετε και ζείτε όταν «σερφάρετε» στο Internet. 

Απατζίδης Γιώργος