Εγκληματικότητα

Η εγκληματικότητα μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών κάνει την εμφάνιση της ως ένα νέο ποινικό φαινόμενο στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Γρήγορα συνειδητοποιείται από τους νομικούς κύκλους ότι οι υπάρχοντες νομικοί κανόνες δεν είναι δυνατό να καλύψουν εννοιολογικά τις νέες αυτές μορφές εγκληματικής συμπεριφοράς, διότι παρουσιάζουν τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με τους ήδη θεσπισμένους κανόνες δικαίου.     

Πρωταρχικό χαρακτηριστικό της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο που αναδεικνύει τη διαφορετικότητά της σε σχέση με άλλες μορφές εγκληματικότητας είναι η έλλειψη φυσικής επαφής του δράστη με το αντικείμενο του εγκλήματος και η έλλειψη βίας , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι συνέπειες της δε σχετίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις με βίαιες συμπεριφορές. Ο δράστης του διαδικτύου δεν εισβάλλει στην κατοικία του θύματος, προκειμένου να αποσπάσει από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του τελευταίου αποθηκευμένα αρχεία, αλλά αποκτά πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του θύματος «σπάζοντας» τους κωδικούς πρόσβασης. Αντίστοιχα δεν προκαλεί ζημιά σε δεδομένα η στη λειτουργία του υπολογιστή του θύματος με φυσικό τρόπο – π.χ. αφαιρώντας τον σκληρό δίσκο – απλά στέλνει ένα ιό που το ίδιο το θύμα ανυποψίαστο ενεργοποιεί.Τέλος, Το βασικότερο και μείζονος σημασίας χαρακτηριστικό της εγκληματικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο είναι η διεθνής φύση της.
 Το ότι το διαδικτυακό έγκλημα ανήκει στην κατηγορία των διεθνών εγκλημάτων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα μπορεί να γίνονται ταυτόχρονα αισθητά σε πολλούς τόπους.

Ανάλογα με τον τρόπο τέλεσης διαχωρίζονται σε εγκλήματα τελούμενα με τη χρήση  Hλεκτρονικών Υπολογιστών (computer crime) και σε Κυβερνοεγκλήματα (cyber crime), εάν τελέσθηκε μέσω του Διαδικτύου. 

  • Απάτες μέσω Διαδικτύου
  • Παιδική πορνογραφία
  • Cracking  και hacking 
  • Διακίνηση-πειρατεία  λογισμικού
  • Πιστωτικές κάρτες
  • Διακίνηση ναρκωτικών
  • Έγκλημα στα chat rooms
Τον Νοέμβριο παρεμποδίζονταν κατά μέσον όρο 94 στοχευμένες επιθέσεις την ημέρα σε όλο τον κόσμο.

Το πιο συχνό «θύμα» των επιθέσεων είναι ο δημόσιος τομέας, με περίπου 20,5 στοχευμένες επιθέσεις εναντίον κρατικών υπηρεσιών να παρεμποδίζονται σε καθημερινή βάση.

«Ο στόχος των επιθέσεων είναι να αποκτήσουν οι εισβολείς διαρκή πρόσβαση στο δίκτυο του στοχευόμενου οργανισμού και, σε πολλές περιπτώσεις, να έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικά δεδομένα. Έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε έναν οργανισμό και μακροπρόθεσμα να αποτελέσουν μία σημαντική απειλή για την οικονομική ευημερία πολλών χωρών»,

Τον Νοέμβριο, το ποσοστό του spam στην κίνηση των email σημείωσε πτώση 3,7%.

Ωστόσο, σημειώθηκε αύξηση - κατά 0,04% - στις επιθέσεις phishing (ηλεκτρονικά μηνύματα που αποσκοπούν στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων). Ειδικότερα, ένα στα 302 email (ποσοστό 0,33%) περιείχε κάποια μορφή επίθεσης phishing.

Συμβουλές Προστασίας για τους νέους


  • Μη δίνετε σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σας φίλο, τον κωδικό πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σας.            
  •  Αναπτύξτε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζετε στο Διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεστε αμέσως ότι δείτε.
  •  Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σας κάνουν να αισθάνεστε «άβολα». Σε περίπτωση που λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσετε να το πείτε στους γονείς σας ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεστε.
  •  Αποφύγετε να στέλνετε τη φωτογραφία σας και τα προσωπικά στοιχεία σας μέσω Διαδικτύου σε άγνωστο.
  • Σκεφτείτε πολύ καλά πριν αποφασίσετε να συναντηθείτε με κάποιο άτομο που γνωρίσατε στο Διαδίκτυο. Ζητείστε την άποψη των γονιών σας σχετικά με αυτό το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου