Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

εξελιξη της εγκληματικοτητας


Βρηκα εργασια που αναφερεται στην εγκληματικοτητα  είναι τα παρακατω στοιχεια
Ο άνθρωπος μετά τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα, η οποία οδήγησε σε αντικατάσταση μεγάλου μέρους του ανθρώπινου δυναμικού από τις μηχανές βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μιας δεύτερης – όπως λέγεται – βιομηχανικής επανάστασης, κατά την οποία σημαντικό τμήμα της ανθρώπινης νόησης και γνώσης μετατοπίζεται στις μηχανές1.
Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή που επακόλουθα οδήγησε στην εμφάνιση του φαινομένου της συνεχούς διαδικτύωσης πολλών υπολογιστών και τη δημιουργία του λεγόμενου κυβερνοχώρου (cyberspace) ή διαδικτύου (internet). Ο όρος “internet” αποτελεί σύντμηση των λέξεων International networks που σημαίνει παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών.
Η «κοινωνία της πληροφορίας» δεν αποτελεί μια εικονική πραγματικότητα, αλλά αντίθετα μπορεί να υποστηρίξει κανείς βάσιμα πως είναι μορφή του σύγχρονου πολιτισμού. Σε μια εποχή με χαρακτηριστικό την ευρεία τεχνολογική ανάπτυξη που επηρεάζει όλους τους τομείς της οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας και την αντικατάσταση της παραδοσιακής τεχνολογίας με τη διαρκή ψηφιοποίηση των μέσων και την απεριόριστη δυνατότητα επεξεργασίας των στοιχείων κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, η πληροφορία κατέστη κοινός τόπος μεγάλης μερίδας του ανθρώπινου πληθυσμού. Τούτο, όσους κινδύνους και αν αναμφίβολα ενέχει, πρέπει να γίνεται δεκτό ότι αποτελεί μια μεγαλειώδη κατάκτηση του σύγχρονου πολιτισμού.
Άλλωστε όλα τα παραπάνω έχουν συνειδητοποιηθεί από το νομικό κόσμο και είναι ήδη καταγεγραμμένα σε διεθνή κείμενα, όπως στην ΕΣΔΑ (άρθρο 10 παρ. 1), αλλά και σε εθνικά, όπως στο ελληνικό σύνταγμα (άρθρο 5Α), οπού κατοχυρώνεται η ελευθερία της πληροφορίας, που περιλαμβάνει τόσο την ελευθερία του πληροφορείν όσο και την ελευθερία του πληροφορείσθαι2. Η ελευθερία αυτή δίχως αμφιβολία στη σημερινή εποχή ισχύει και για τις πληροφορίες που διακινούνται στους διαδικτυακούς τόπους. 
   Γιαλαντζης Αλεξανδρος- Χρηστος Κηργιαζιδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου