Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Προϋποθέσεις για μια καλή φιλία


Για να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί μια καλή φιλία πρέπει να υπάρξει:
[α] Αμοιβαία ειλικρίνεια και ευθύτητα. Δε μπορεί να αναπτυχθεί στενή φιλία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους όταν λείπει η ειλικρίνεια και η ευθύτητα από τη σχέση τους.
[β] Αμοιβαία εχεμύθεια. Με τους φίλους μας θέλουμε να μοιραζόμαστε τις χαρές και τις λύπες, τις προσδοκίες και τις απογοητεύσεις μας. Γι' αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να τους εμπιστευθούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας και τα σχέδια και όνειρα που κάνουμε για το μέλλον μας. Έχουμε όμως την απαίτηση απ' αυτούς να τα κρατήσουν μυστικά. Αν διαπιστώσουμε ότι τους λείπει η εχεμύθεια, ψυχραίνεται η καρδιά μας απέναντί τους και νιώθουμε ότι δεν είναι άξιοι να γίνουν φίλοι μας.
 
[γ] Αμοιβαία πίστη. Η απιστία είναι κάτι που δε μπορούμε να ανεχθούμε από κανέναν και πολύ περισσότερο από κάποιο φίλο μας. Από τη στιγμή που θέλει να είναι φίλος μας έχουμε την απαίτηση να σταθεί πιστός σε μας, έστω κι αν δε μας έχει δώσει υπόσχεση για κάτι τέτοιο.

[δ] Αμοιβαία προσφορά. Η αλληλοεκτίμηση, η αλληλοκατανόηση και η αλληλοσυμπαράσταση είναι απαραίτητα στοιχεία για την εδραίωση και διατήρηση μιας στενής φιλίας.

[ε] Αμοιβαία καλή ηθική γραμμή. Η φιλία, αυτή καθεαυτή, είναι ουδέτερη από άποψη ηθικής. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε καλή ούτε κακή. Γίνεται όμως αυτόματα καλή όταν αναπτύσσεται ανάμεσα σε καλούς από άποψη ηθικής ανθρώπους και κακή, όταν αναπτύσσεται ανάμεσα σε κακούς ηθικά ανθρώπους ή ανάμεσα σε κάποιον καλό και έναν άλλο που επιμένει σε μια κακή, από ηθική άποψη ζωή.

Από τον μαθητή: Π.Τριανταφυλλίδη
πηγή: http://www.jesuslovesyou.gr/Youth/Articles/Friendship.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου